Kardiochirurgia dorosłychAblacja śródoperacyjna przy użyciu systemu Estech Cobra u chorych z utrwalonym migotaniem przedsionków leczonych z powodu wady mitralnej serca. Doniesienie wstępne - Bartczak, Karol; Banach, Maciej; Walczak, Andrzej; Jander, Sławomir; Jaszewski, Ryszard (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Wstęp: Migotanie przedsionków jest jedną z najczęściej występujących arytmii i stanowi przyczynę wielu powikłań zatorowo-zakrzepowych zarówno przed operacją kardiochirurgiczną, jak i po niej. Migotanie stwierdza się u 30–40% chorych operowanych z powodu mitralnej wady serca. Wymiana bądź plastyka zastawki mitralnej tylko u ok. 10–15% chorych powoduje powrót rytmu zatokowego. Wprowadzane od kilku lat metody ablacji śródoperacyjnej przy użyciu fal radiowych stanowią doskonałe narzędzie dla chirurga, umożliwiające mu podczas rutynowej operacji na zastawce mitralnej jednoczesne przywrócenie rytmu zatokowego u ok. 60–90% operowanych. Cel: Ocena skuteczności ablacji śródoperacyjnej przy użyciu systemu Estech Cobra u chorych z utrwalonym migotaniem przedsionków leczonych z powodu mitralnej wady serca. Materiał i metody: W latach 2005–2006 w Klinice Kardiochirurgii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi wykonano śródoperacyjną ablację u 12 chorych z utrwalonym migotaniem przedsionków (AF) leczonych z powodu wady mitralnej serca. Wiek operowanych wynosił od 49 do 76 lat, średnio 63±18 lat. Wśród badanych było 8 (66%) kobiet i 4 (34%) mężczyzn. U 8 (66%) chorych stwierdzono izolowaną stenozę mitralną (SM), u 4 (33%) SM i niedomykalność mitralną (IM), niedomykalność zastawki trójdzielnej (IT) III/IV u 4 (33%), IT III u 5 (42%). Do zabiegu kwalifikowano chorych z utrwalonym migotaniem przedsionków trwającym powyżej 6 miesięcy. Ablację wykonywano, używając systemu ablacji śródoperacyjnej Estech Cobra i wykorzystując fale radiowe. Ablację w obrębie lewego przedsionka wykonywano po jego otwarciu, a następnie korygowano wadę zastawki mitralnej. Czas trwania ablacji wynosił 12–19 minut, średnio 16±5. Wyniki: Bezpośrednio po zabiegu rytm zatokowy (SR) stwierdzono u 10 (83%) chorych, po 6 miesiącach u 9 (75%). U 3 (25%) chorych występowało okresowo wolne AF. Biorąc pod uwagę wielkość lewego przedsionka, czas trwania AF i schorzenia towarzyszące, dokonano analizy wyników. Wnioski: Śródoperacyjna ablacja u chorych z migotaniem przedsionków leczonych z powodu wady mitralnej serca jest bezpieczną metodą pozwalającą w większości przypadków efektywnie przywracać rytm zatokowy. Wyniki uzyskane we wczesnym okresie pooperacyjnym świadczą o dużej skuteczności ablacji wykonanej za pomocą systemu Estech Cobra. Ich weryfikacja wymaga dłuższego okresu obserwacji.