Dzielimy się doświadczeniemExtensive LAD endarterectomy with beating heart, vein patch reconstruction of LAD in an 85-year-old patient via MIDCAB approach - Rachwalik, Maciej; Roberts, Neil; Wright, Josephine Anna; Chandrasekeran, Vaja (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Celem pracy jest przedstawienie złożonego przypadku 85-letniej kobiety z zaawansowaną chorobą wieńcową, niewydolnością nerek i upośledzoną wydolnością lewej komory. Pacjentka nie została zakwalifikowana do przezskórnej rewaskularyzacji z powodu znacznego i długotrwałego zwężenia gałęzi międzykomorowej przedniej (LAD). Chorą poddano zabiegowi mało inwazyjnego pomostowania tętnic wieńcowych (MIDCAB – ang. minimally invasive direct coronary artery bypass ). Śródoperacyjnie stwierdzono konieczność wykonania rozległej (4–5 cm) endarterektomii LAD, po czym dokonano rekonstrukcji naczynia poprzez naszycie łaty żylnej. W niniejszej pracy przestawione zostały potencjalne korzyści wynikające z przeprowadzenia zabiegu MIDCAB u osoby starszej, pokazano także możliwość zastosowania tej techniki mimo zaawansowanej choroby wieńcowej i słabej wydolności lewej komory.