Prawo chorego do poszanowania godności podczas pobytu w szpitalu - Wroński, Konrad (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Godność człowieka jest jego najcenniejszym dobrem i największą wartością. Prawo do poszanowania godności to jedno z najważniejszych praw człowieka, dlatego każdy lekarz udzielający choremu pomocy powinien go przestrzegać. Niniejszy artykuł przedstawia prawne aspekty związane z prawem chorego do poszanowania godności podczas pobytu w szpitalu.