Leczenie wyniszczenia nowotworowego – dobrodziejstwo dla chorych a przekleństwo dla NFZ? Krytyczna analiza zjawiska terapii wyniszczenia nowotworowego w Polsce - Krzemieniecki, Krzysztof (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Zaburzenia odżywiania w chorobie nowotworowej, określane często jako zespół CAC (ang. Cancer Anorexia/Cachexia Syndrome), spotyka się u blisko 75% chorych na jednym z etapów choroby. Rozwijająca się kacheksja prowadzi nie tylko do pogorszenia stanu klinicznego, upośledzenia jakości życia, ale może także uniemożliwiać podejmowanie leczenia przyczynowego, tam gdzie byłoby to możliwe i stwarzałoby szanse na wyleczenie lub długotrwałą remisję choroby. Nowoczesne leczenie wyniszczenia nowotworowego, przy liczbie chorych poddawanych tej terapii, szybko generuje koszty, osiągając trudny do zaakceptowania poziom refundacyjny. Czy stosowanie octanu megestrolu jest rzeczywiście uzasadnione u wszystkich chorych z zaburzeniami odżywiania w przebiegu nowotworu? Właściwy dobór chorych, czas trwania terapii, ale także stosowanie innych – czasami równie skutecznych – form leczenia mogą być próbą racjonalizacji postępowania w tym zakresie.