Udział chirurga ogólnego w diagnostyce i leczeniu schorzeń nowotworowych na oddziałach chirurgicznych województwa podlaskiego - Snarska, Jadwiga; Puchalski, Zbigniew; Markiewicz, Włodziemierz; Wasielica, Mieczysław; Dadan, Jacek; Dudziak, Marek; Grajek, Zbysław; Krymski, Jerzy; Kuźmiuk, Janusz; Orłowski, Kazimierz; Róg, Marek; Sala, Norbert; et al. (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Wzrost zachorowalności na nowotwory złośliwe wśród ludzi starszych stał się przyczyną zwiększonej śmiertelności w tej grupie. Celem pracy była ocena udziału chirurgów ogólnych w leczeniu nowotworów złośliwych w województwie podlaskim. Badania przeprowadzono na podstawie ankiet. Spośród 18 oddziałów chirurgii ogólnej województwa udział w badaniu wzięło 12 ośrodków. Dane ankietowe dotyczą lat 2002–2006. Punktem odniesienia było porównanie z danymi z oddziału chirurgii onkologicznej. Na podstawie uzyskanych wyników obserwuje się zwiększenie liczby chorych operowanych z powodu nowotworów złośliwych zarówno przez chirurgów ogólnych, jak też i ze specjalnością z chirurgii onkologicznej. Największy odsetek zabiegów operacyjnych przeprowadzanych z powodu nowotworów złośliwych w obrębie jamy brzusznej stanowi gruczolakorak jelita grubego. Rak sutka, tkanek miękkich i skóry w przeważającej części przypadków operowany jest na Oddziale Chirurgii Onkologicznej Białostockiego Centrum Onkologii. Chorzy z rakiem trzustki, tarczycy, gruczołów wydzielania wewnętrznego, rakiem pierwotnym i przerzutowym wątroby są operowani przez chirurgów ogólnych. Pacjenci z powikłaniami zaawansowanego raka, a więc niedrożnościami, krwawieniami i zapaleniem otrzewnej trafiają w warunkach ostrego dyżuru na oddziały chirurgii ogólnej i tam są operowani. Chorzy z zaleceniem diagnostyki onkologicznej inwazyjnej (laparoskopii) oraz osoby z nieoperacyjnym rakiem skierowane do operacji paliatywnych lub pobrania wycinka to również podopieczni oddziałów chirurgii ogólnej. Udział chirurgów ogólnych w leczeniu nowotworów złośliwych w województwie podlaskim jest znaczący. Prezentowane badania wykazują, że połowę zabiegów operacyjnych wykonanych przez chirurgów ogólnych stanowią operacje onkologiczne, a liczba ich jest porównywalna w skali roku z liczbą operacji wykonanych w ośrodku onkologicznym. W związku z powyższym w edukacji podyplomowej i stażach specjalizacyjnych chirurga ogólnego chirurgia onkologiczna powinna stanowić połowę okresu szkoleniowego.