Postępowanie diagnostyczne w nadciśnieniu tętniczym - Kapłon-Cieślicka, Agnieszka; Kosiński, Przemysław; Dobrowolski, Piotr (Kardiologia na co Dzień, 2008)
Zgodnie z obowiązującymi wytycznymi Europejskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego rozpoznanie nadciśnienia tętniczego powinno się ustalać na podstawie wielokrotnie powtarzanych pomiarach wartości ciśnienia krwi. Chociaż tradycyjny pomiar ciśnienia tętniczego podczas wizyty u lekarza pozostaje metodą referencyjną w diagnostyce nadciśnienia tętniczego, to całodobowe ambulatoryjne monitorowanie ciśnienia oraz pomiary ciśnienia przeprowadzane samodzielnie przez pacjenta w warunkach domowych odgrywają istotną rolę zarówno w postępowaniu diagnostycznym, jak i kontroli efektów zastosowanego leczenia hipotensyjnego. U osób z podwyższonymi wartościami ciśnienia tętniczego należy dążyć do identyfikacji innych czynników ryzyka sercowo-naczyniowego i ewentualnych przyczyn nadciśnienia wtórnego oraz do jak najwcześniejszego rozpoznawania powikłań narządowych nadciśnienia tętniczego.