Nadciśnienie tętnicze – leczenie - Kosiński, Przemysław; Dobrowolski, Piotr; Kapłon-Cieślicka, Agnieszka (Kardiologia na co Dzień, 2008)
W prezentowanej pracy przedstawiono najnowsze wytyczne European Society of Hypertension oraz European Society of Cardiology dotyczące postępowania w nadciśnieniu tętniczym. Opisano zasady włączania leczenia nadciśnienia tętniczego w poszczególnych grupach pacjentów, a także metody farmakologicznego i niefarmakologicznego leczenia hipotensyjnego.