Top 25 - Boruc, Rafał (Menedżer Zdrowia, 2008)
Biznes farmaceutyczno-medyczny kocha pieniądze, ale bez wzajemności. Tak przynajmniej wynika z publikowanej przez nas już po raz czwarty listy najbogatszych w tej dziedzinie gospodarki. Po raz pierwszy od początku publikowania listy najbogatszych osób w polskiej branży medycznej, zmniejszyła się wartość ich majątku. O ile w roku ubiegłym wycenialiśmy ją na 10,6 mld zł, o tyle w czwartej edycji naszego zestawienia aktywa najzamożniejszych warte są 10,1 mld zł. Gdzie zatem wyparowało pół miliarda? Przecena wynika przede wszystkim z niepomyślnej passy Ryszarda Krauzego i jego Biotonu, którego wartość rynkowa zmniejszyła się o 2/3, czyli bagatela ok. 2 mld zł. Dlatego Ryszard Krauze został zdetronizowany przez Jerzego Staraka (co również ostrożnie prognozowaliśmy), ale także przez właścicieli Adamedu – małżeństwo Adamkiewiczów. Zapraszamy do lektury naszej listy, która może stać się poradnikiem – jak zarobić na medycynie.