Oczekiwania pacjentów hospitalizowanych na oddziałach zabiegowych wobec personelu pielęgniarskiego - Kapała, Wojciech; Chudziński, Sławomir; Hyrcza, Stefan (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2008)
Cel pracy: Celem pracy było poznanie oczekiwań pacjentów hospitalizowanych na oddziałach zabiegowych wobec personelu pielęgniarskiego. Materiał i metody: Badania przeprowadzono w 2005 r. w grupie 170 chorych (92 kobiety i 78 mężczyzn) hospitalizowanych na trzech oddziałach zabiegowych w Poznaniu i Kołobrzegu. Wyniki: Pacjenci mają problem ze sprecyzowaniem, czego dokładnie oczekują od pielęgniarki. Wnioski: Chorzy oczekują od pielęgniarek zarówno umiejętności manualnych, jak i przekazywania im w prosty i zrozumiały dla nich sposób informacji medycznych.