Maski chorób naczyniowych źródłem poważnych pomyłek diagnostycznych i leczniczych - Spannbauer, Anna; Danek, Joanna; Niżnik, Ewa; Zając, Katarzyna; Białko, Beata; Hyrcza, Stefan; Cencora, Andrzej (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2008)
W pracy przedstawiono szczególne okresy w przebiegu schorzeń naczyniowych, kiedy wczesne fazy choroby naczyniowej są przesłonięte powszechną i sugestywną maską innego schorzenia.