Ostre zespoły wieńcowe u pacjentów z cukrzycą: trudne zadanie dla kardiologa i kardiochirurga - Kuklińska, Agnieszka; Hirnle, Tomasz (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2008)
Cukrzyca (ang. diabetes mellitus – DM) stanowi jeden z najważniejszych czynników ryzyka choroby wieńcowej. Jeśli współistnieje z ostrym zespołem wieńcowym (ang. acute coronary syndromes – ACS), poważnie obciąża rokowanie. W niniejszym artykule przedstawiono zasady rozpoznawania i leczenia ACS w oparciu o najnowsze zalecenia Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego, z uwzględnieniem specyficznych problemów, jakie pojawiają się u pacjenta ze współtowarzyszącą cukrzycą. Omówiono zasady kwalifikacji, metody rewaskularyzacji chirurgicznej serca oraz postępowanie okołooperacyjne u chorego na cukrzycę.