Terapia przeciwpłytkowa po zabiegach angioplastyki wieńcowej w praktyce lekarza rodzinnego - Kotwa, Katarzyna R.; Bachórzewska-Gajewska, Hanna; Dobrzycki, Sławomir (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2008)
Miażdżyca jest chorobą uogólnioną, a najgroźniejszymi jej manifestacjami są zawał serca, udar mózgu i przemijające niedokrwienie mózgu. Leki przeciwpłytkowe odgrywają podstawową rolę w leczeniu choroby wieńcowej. Szczególnie ważne jest stosowanie tych leków u pacjentów poddawanych zabiegom przezskórnej angioplastyki wieńcowej. Lekarz rodzinny opiekujący się takimi osobami czasami ma wątpliwości dotyczące czasu stosowania i efektów ubocznych leków przeciwpłytkowych. W prezentowanym artykule przedstawiono przegląd aktualnych wytycznych i praktyczne wskazówki dotyczące stosowania terapii przeciwpłytkowej.