Prewencja czynników ryzyka u osób w młodym wieku - Bryl, Wiesław (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2008)
W niniejszej pracy zaprezentowano zagadnienia związane z epidemiologią czynników ryzyka sercowo-naczyniowego w młodej populacji. Przedstawiono zasady oddziaływania prewencyjnego i leczniczego skierowane zarówno do młodego chorego, jak i otaczającego go środowiska domowego. Uwzględniono wytyczne American Heart Association dotyczące pierwotnej profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego u dzieci, mające na celu minimalizację liczby zdarzeń sercowo-naczyniowych w wieku dorosłym. Zaprezentowano także grupy leków hipotensyjnych zalecane u dzieci i młodzieży z nadciśnieniem tętniczym.