Artykuł oryginalnyCzy nadal powinniśmy leczyć przezskórnie okołobłoniaste ubytki przegrody międzykomorowej? - Pawelec-Wojtalik, Małgorzata; Bobkowski, Waldemar; Mroziński, Bartłomiej; Surmacz, Rafał; Mrówczyński, Wojciech; Wodziński, Andrzej; Bartkowska-Śniatkowska, Alicja; Bartkowski, Rafał; Biniaś, Arkadiusz (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2008)
Cel: Ocena skuteczności leczenia oraz ryzyka wystąpienia powikłań wczesnych i późnych po leczeniu okołobłoniastych ubytków przegrody międzykomorowej (VSD) za pomocą zatyczek AMembrVSDO. Metodyka: W okresie od czerwca 2003 do sierpnia 2005 roku do zamknięcia okołobłoniastych VSD za pomocą zatyczki AMembrVSDO skierowano 17 dzieci. Wiek dzieci wynosił 1,2–18,0 lat (9,2±6,5), ciężar ciała 9,4–72,0 kg (32,9±21,8). Odległy okres obserwacji wynosił 3–4 lat. Wyniki: Zabieg zamknięcia VSD zatyczką AMembrVSDO skutecznie przeprowadzono u 15 z 17 chorych. Po zamknięciu obserwowano zmniejszenie się końcoworozkurczowego wymiaru lewej komory (p=0,00005). U jednego (6,7%) dziecka wystąpił napadowy całkowity blok przedsionkowo-komorowy. Małe powikłania miały miejsce u 4 (26,7%) leczonych dzieci. Nie stwierdzono istotnej statystycznie zgodności rozmiaru zatyczki z echokardiograficzną średnicą VSD w osi krótkiej (p=0,7600), ze średnicą VSD w osi długiej (p=0,8152), z angiograficznym rozmiarem VSD (p=0,9210) ani z zalecanym rozmiarem zatyczki (p=0,9202). Po implantacji zatyczki odsetek chorych z niedomykalnością zastawki trójdzielnej powyżej I° zmniejszył się istotnie z 66,7 do 6,7% (p=0,0159), a odsetek chorych z niedomykalnością zastawki mitralnej (I° i wyższą) – z 93,3 do 60% (p=0,0270). Wnioski: Przezskórne zamknięcie okołobłoniastych VSD za pomocą zatyczki AMembrVSDO jest obiecującą metodą leczenia. Nieco częstsze występowanie całkowitego bloku przedsionkowo-komorowego po przezskórnym leczeniu ubytków w porównaniu z operacjami chirurgicznymi wskazuje na celowość ostrożnego kierowania chorych do tego typu zabiegów i konieczność dalszych badań.