Typ i czas stosowania diety wegetariańskiej a surowicze stężenie witaminy B12 - Chabasińska, Małgorzata; Przysławski, Juliusz; Lisowska, Aleksandra; Schlegel-Zawadzka, Małgorzata; Grzymisławski, Marian; Walkowiak, Jarosław (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
Wstęp: Podstawową zasadą diety wegetariańskiej jest unikanie produktów pochodzenia zwierzęcego. Klasycznym negatywnym skutkiem tej diety jest niedobór witaminy B 12 . Ocena ustrojowych zasobów tej witaminy jest konieczna w celu wprowadzenia suplementacji w przypadku stwierdzenia jej niedoborów. Współczesna dieta wegetariańska obejmuje podaż gotowych półproduktów i produktów. Cel: Ocena wpływu diety wegetariańskiej na ustrojowe zasoby witaminy B 12 . Materiał i metody: Badaniami objęto 118 wegetarian (40 wegan, 24 laktowegetarian oraz 54 laktoowowegetarian) oraz 90 osób odżywiających się tradycyjnie. Krócej niż 5 lat pozostawało na diecie 53 wegetarian, natomiast 65 osób dłużej niż 5 lat. U wszystkich badanych oznaczono surowicze stężenia witaminy B 12 . Wyniki: W grupie wegetarian stosujących dietę dłużej niż 5 lat stężenia witaminy B 12 były istotnie statystycznie niższe (Xśr. ± SEM 254±10 pg/ml) niż w grupie osób zdrowych (364±14 pg/ml). Najwyższe surowicze stężenia witaminy B 12 (336±10 pg/ml) zaobserwowano u laktoowowegetarian, a najniższe u wegan (281±37 pg/ml). Obniżone stężenia witaminy B 12 stwierdzono u 24 (60%) wegan i u 1 osoby (4,2%) stosującej dietę laktowegetariańską. Wnioski: U wegetarian dochodzi do istotnego obniżenia surowiczych stężeń witaminy B 12 . Dla ustrojowych zasobów witaminy B 12 , oprócz rodzaju diety, decydujące znaczenie ma także czas jej stosowania. Najbardziej restrykcyjna jest dieta wegańska. Tym samym jej prowadzenie, a zwłaszcza diety wegańskiej, wymaga systematycznej kontroli surowiczych stężeń witaminy B 12 .