Udział czynników alergicznych w etiologii przewlekłej biegunki u dzieci w pierwszych trzech latach życia – obserwacje własne - Kamer, Barbara; Sujecka, Krystyna; Dółka, Elżbieta; Kulig, Karolina; Raczyńska, Jolanta (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
Wstęp: Biegunka przewlekła, zwłaszcza u niemowląt i małych dzieci, ze względu na dużą różnorodność przyczyn stanowi trudny problem kliniczny. Cel: Określenie częstości i przyczyn występowania przewlekłej biegunki u dzieci w pierwszych trzech latach życia, a także ocena udziału czynnika alergicznego w etiologii przewlekłej biegunki. Materiał i metody: Retrospektywną analizą objęto 652 dzieci w wieku 0.–36. mies. życia z przewlekłą biegunką, leczonych w ciągu ostatnich 16 lat w II Klinice Pediatrii i Alergologii oraz Poradni Gastroenterologicznej Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki. Stanowiły one 2,6% wszystkich leczonych dzieci. Wśród badanych przeważały niemowlęta (47,3%), a najmniej dzieci było w 3. roku życia (15,8%). Wyniki: Analiza przyczyn wykazała, że najczęściej przewlekłe biegunki spowodowane były chorobami infekcyjnymi przewodu pokarmowego (39,9%). Kolejną przyczynę stanowiły choroby alergiczne (38,2%), następnie pierwotne i wtórne niedobory enzymatyczne (9,9%) oraz czynniki nieswoiste (9,2%). Inne przyczyny występowały w wyraźnie niższym odsetku. Analizowano również czynniki przyczynowe przewlekłej biegunki w poszczególnych latach obserwacji i stwierdzono, iż wzrastał udział alergii, a zmniejszał się infekcji. Wnioski: Choroby alergiczne stanowią istotny czynnik etiologiczny przewlekłej biegunki u dzieci w pierwszych latach życia. Stwierdzono, że udział alergii jako czynnika przyczynowego przewlekłej biegunki systematycznie wzrastał w poszczególnych latach obserwacji.