Wartość pH-impedancji w diagnostyce refluksu żołądkowo-przełykowego u dzieci i młodzieży z astmą oskrzelową – wstępne wyniki badań - Szaflarska-Popławska, Anna; Mierzwa, Grażyna; Popławski, Cezary (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
Cel: Ocena przydatności pH-impedancji w diagnostyce refluksu żołądkowo-przełykowego (GER) u dzieci i młodzieży z astmą oskrzelową (AO). Materiał i metody: U 26 dzieci i młodzieży w wieku 4–18 lat (średnia 13 lat), w tym 15 płci żeńskiej i 11 męskiej z AO, 15 – astmą kontrolowaną, 4 – częściowo kontrolowaną, 7 – niekontrolowaną, wykonano 24-godzinną pH-impedancję (Sandhill Scientific Inc., USA). Czworo dzieci nie zgłaszało dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, pozostali manifestowali objawy typowe dla choroby refluksowej. U 7 z 15 pacjentów, u których wykonano gastroduodenoskopię, stwierdzono zapalenie przełyku stopnia A wg klasyfikacji Los Angeles. Wyniki: Kwaśny GER rozpoznano u 11 (42,3%) pacjentów, niekwaśny u 2 (7,7%), mieszany u 5 (19,2%), natomiast u 8 (30,8%) nie stwierdzono cech GER. W grupie pacjentów z AO niekontrolowaną i częściowo kontrolowaną GER kwaśny zaobserwowano u 5 z 11 badanych, niekwaśny u 1 z 11, mieszany u 2 z 11, a u 3 z 11 wynik pH-impedancji był prawidłowy. U 4 pacjentów, w tym u 3 z AO kontrolowaną, zarejestrowano refluksy proksymalne. Zapalenie przełyku zanotowano u 1 z 2 endoskopowanych pacjentów z niekwaśnym GER, u 2 z 5 z kwaśnym GER, u 2 z 4 z mieszanym GER i u 2 z 4 bez cech GER. Łączna liczba wszystkich incydentów GER wyniosła 1728 (średnia 66,46), w tym 1161 (67,2%) kwaśnych i 567 (32,8%) niekwaśnych. Łącznie zarejestrowano 13 objawów klinicznych, w tym 4 z nich przez pacjentów, u których wykluczono GER – najczęściej bóle brzucha, zgagę i odbijanie. Objawy zgłaszane przez pacjentów z rozpoznanym GER w większości wiązały się z incydentami refluksu. W grupie osób z kwaśnym GER wynik klasycznej pH-metrii przełyku był nieprawidłowy łącznie u 9 z 11 badanych, z refluksem mieszanym u 1 z 5, natomiast w grupie osób z GER niekwaśnym lub bez GER wynik pH-metrii był prawidłowy u wszystkich oprócz 1 pacjenta (z zapaleniem przełyku). Wnioski: U większości dzieci i młodzieży z AO stwierdza się GER. Przydatność pH-impedancji u dzieci i młodzieży z AO wynika z możliwości identyfikacji GER niekwaśnego, a także kwaśnego lub mieszanego, które nie zawsze są identyfikowane przy użyciu klasycznej pH-metrii. Część dzieci i młodzieży z AO i GER nawet ze zmianami zapalnymi w przełyku nie ma objawów ze strony przewodu pokarmowego. U niektórych pacjentów z AO i typowymi objawami refluksowymi nie stwierdza się GER. Stopień kontroli AO wydaje się nie wiązać z obecnością GER. Większość incydentów GER u dzieci i młodzieży z AO nie sięga górnych części przełyku, co wyklucza mechanizm mikroaspiracji jako głównej przyczyny zaostrzeń astmy.