Zależność między surowiczym stężeniem adipocytokin a zawartością lipidów w wątrobie ocenianą w spektroskopii protonowej rezonansu magnetycznego u dzieci i młodzieży z niealkoholową chorobą stłuszczeniową wątroby – doniesienie wstępne - Lebensztejn, Dariusz; Kowalczuk, Danuta; Tarasów, Eugeniusz; Wojtkowska, Małgorzata; Skiba, Elżbieta; Werpachowska, Irena; Kaczmarski, Maciej (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
Wstęp: Ostatnio istotne znaczenie w patogenezie otyłości, insulinooporności, a także stłuszczenia wątroby przypisywane jest adipocytokinom – hormonom peptydowym produkowanym przez adipocyty. Cel: Ocena nasilenia stłuszczenia wątroby w badaniu ultrasonograficznym i ilości związków lipidowych w spektroskopii protonowej rezonansu magnetycznego (1H MRS) u dzieci i młodzieży z niealkoholową chorobą stłuszczeniową wątroby (ang. non-alcoholic fatty liver disease – NAFLD), a także ustalenie związku między stężeniem wybranych adipocytokin w surowicy krwi a zawartością lipidów w wątrobie ocenioną w 1H MRS. Materiał i metody: Badaniem prospektywnym objęto 14 pacjentów w wieku 9–17 lat z otyłością prostą (wskaźnik masy ciała BMI >97. centyla), u których rozpoznano ultrasonograficznie NAFLD (ocena stopnia stłuszczenia wg Saverymuttu i wsp.). U wszystkich chorych wykluczono inne przyczyny stłuszczenia wątroby. Adipocytokiny (adiponektyna, leptyna, rezystyna) oznaczano w surowicy krwi metodą ELISA (R&D Systems, USA). Badanie 1H MRS przeprowadzono z użyciem systemu rezonansu magnetycznego o natężeniu pola 1,5 T, przy zastosowaniu sekwencji PRESS, oceniając sygnały grup funkcyjnych związków lipidowych. Wyniki: Stężenie leptyny w surowicy krwi chorych na NAFLD było znamiennie wyższe, a adiponektyny niższe w porównaniu z grupą porównawczą. Wykazano znamienną statystycznie ujemną korelację między surowiczym stężeniem adiponektyny a stopniem stłuszczenia w badaniu ultrasonograficznym wątroby, a także całkowitą zawartością lipidów mierzoną w 1H MRS. Ponadto stwierdzono, że całkowite stężenie lipidów oznaczone w badaniu 1H MRS wiązało się z aktywnością aminotransferaz i stężeniem trójglicerydów. Wniosek: Związek między surowiczym stężeniem adiponektyny a stopniem stłuszczenia wątroby w badaniu ultrasonograficznym i zawartością lipidów w 1H MRS wątroby sugeruje istotną rolę tej adipocytokiny w patogenezie NAFLD u dzieci i młodzieży.