Ocena zastosowania litotrypsji zewnątrzustrojową falą uderzeniową w leczeniu przewlekłego zapalenia trzustki u dzieci - Oralewska, Beata; Oracz, Grzegorz; Ryżko, Józef; Kierkuś, Jarosław; Socha, Jerzy (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
Wstęp: Litotrypsję zewnątrzustrojową falą uderzeniową (ESWL) złogów w przewodzie trzustkowym stosuje się w leczeniu pacjentów z przewlekłym zapaleniem trzustki (PZT), u których złogi w przewodzie trzustkowym nie mogą być usunięte podczas zabiegów endoskopowych towarzyszących cholangiopankreatografii wstecznej (ECPW). Cel: Ocena zastosowania ESWL w leczeniu dzieci z przewlekłym zapaleniem trzustki. Materiał i metody: Dziewięcioro dzieci (6 dziewczynek i 3 chłopców w wieku 5,5 roku–17 lat, średnia 10,8 roku) hospitalizowanych w Klinice Gastroenterologii, Hepatologii i Immunologii Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w latach 1998–2005 z powodu PZT leczono ESWL za pomocą elektromagnetycznego litotryptora. Przyczynę PZT stanowiły mutacje genów PRSS1 i CFTR u wszystkich z wyjątkiem jednego pacjenta. Wyniki: U 9 chorych przeprowadzono 11 zabiegów ESWL, a u 2 ESWL wykonano 2-krotnie. U wszystkich pacjentów osiągnięto fragmentację złogów trzustkowych. Tolerancja zabiegu ESWL była dobra. Nie stwierdzono żadnych powikłań. Zmniejszenie bólu po zabiegu obserwowano u wszystkich osób. Podczas dalszej obserwacji przez 26–78 mies. (średnio 49 mies.) zmniejszenie bólu uzyskano u 5 (62,5%) dzieci. Epizod zaostrzenia PZT wystąpił u 3 (37,5%), a nawrót złogów w przewodzie trzustkowym u 2. Wniosek: Litotrypsja zewnątrzustrojową falą uderzeniową jest bezpieczną i skuteczną metodą leczenia dzieci z postacią zaporową PZT.