Zajęcie przełyku w przebiegu choroby Leśniowskiego-Crohna u 17-letniej dziewczynki - Gąsiorowska, Joanna; Czerwionka-Szaflarska, Mieczysława; Mierzwa, Grażyna (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
Choroba Leśniowskiego-Crohna jest chorobą zapalną jelit, która może obejmować cały przewód pokarmowy, jednak stosunkowo rzadko zajmuje górny odcinek przewodu pokarmowego. W niniejszej pracy przedstawiono 17-letnią pacjentkę z bólami nadbrzusza, zgagą, zaburzeniami połykania oraz przewlekłą biegunką, u której oprócz typowej dla choroby Leśniowskiego-Crohna lokalizacji w jelicie krętym stwierdzono zajęcie procesem zapalnym przełyku