Ostre zapalenie trzustki – problem również pediatryczny - Czerwionka-Szaflarska, Mieczysława; Brazowski, Jerzy (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
Ostre zapalenie trzustki (OZT) jest procesem chorobowym wyzwalanym przez różnorodne czynniki, które prowadzą do uwolnienia i aktywacji proteaz. Klinicznie OZT dzieli się na 3 postacie – obrzękową, martwiczą i krwotoczną. Zarówno etiologia, jak i przebieg choroby oraz sposoby leczenia są różne u dzieci i osób dorosłych. Większość dzieci z zapaleniem trzustki jako główny objaw podaje ból brzucha, szczególnie w nadbrzuszu. W znacznej części przypadków jedynym objawem towarzyszącym są wymioty. Ostre zapalenie trzustki należy podejrzewać u dzieci przede wszystkim wtedy, kiedy objawom klinicznym towarzyszy podwyższenie stężenia diastaz w surowicy. Podstawą leczenia OZT jest odpowiednie nawodnienie pacjenta, leczenie przeciwbólowe oraz żywieniowe, które powinny prowadzić do zmniejszenia czynności egzokrynnej trzustki i ograniczenia ryzyka rozwoju powikłań.