Niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby - Deroń, Wojciech; Krawczyk, Katarzyna; Małecka-Panas, Ewa (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
Niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby (NASH) jest chorobą, która ściśle wiąże się z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby. W bioptatach histopatologicznych pobranych od osób z NASH można odnaleźć zarówno cechy stłuszczenia hepatocytów, jak i ich stan zapalny. Częste występowanie schorzenia koreluje z nadwagą, otyłością, a także cukrzycą i hiperlipidemią. Jedynym sposobem na pewne rozpoznanie NASH jest wykonanie biopsji wątroby. W pracy przedstawiono także wyniki ostatnich badań nad lekami mogącymi pomóc, zahamować, zatrzymać lub cofnąć zmiany stłuszczeniowe wątroby.