Artykuł poglądowyTendencje samobójcze wśród pacjentów dermatologicznych - Korabel, Hanna; Dudek, Dominika; Jaworek, Andrzej; Wojas-Pelc, Anna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008)
Schorzenia skóry są rzadziej niż choroby narządów wewnętrznych bezpośrednią przyczyną zgonów. Niektórzy pacjenci z chorobami skóry podejmują udane próby samobójcze. Psychodermatologia jest nową dziedziną wiedzy z pogranicza dermatologii, psychologii i psychiatrii. Szacuje się, iż występowanie zaburzeń psychicznych wśród pacjentów dermatologicznych jest rzędu 30–60%. Z uwagi na charakter pracy dermatologa praktyka wskazane wydaje się przybliżenie pewnych elementów suicydologii, które mogą być przydatne w praktyce klinicznej. Wzajemnymi interakcjami między dermatologią a psychiatrią zajmuje się właśnie psychodermatologia. Wszystkie zmiany skórne są widoczne i mogą oddziaływać na psychikę chorych. Czynniki psychiczne mogą ponadto odgrywać istotną rolę w patologii niektórych schorzeń skóry. W poniższym artykule dokonano przeglądu piśmiennictwa dotyczącego występowania zachowań samobójczych w grupie pacjentów z chorobami skóry.