Opis przypadkuZespół naczyniaków gumiastych – opis przypadku - Samochocki, Zbigniew; Dejewska, Jowita; Bogusławska-Walecka, Romana; Wojtuń, Stanisław; Koktysz, Robert (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008)
Zespół naczyniaków gumiastych (ang. blue rubber bleb naevus syndrome – BRBNS) jest bardzo rzadkim zespołem charakteryzującym się licznymi deformacjami naczyniowymi w obrębie skóry oraz narządów wewnętrznych, które mogą być przyczyną krwawień powodujących ciężkie powikłania, a nawet zgon. Zmiany skórne mają charakter rozsianych, miękkich guzków o spoistości porównywanej do gumy (skąd wywodzi się nazwa zespołu), niewielkich rozmiarów, barwy sinoniebieskiej lub purpurowej. Najczęstszym pozaskórnym umiejscowieniem malformacji naczyniowych jest przewód pokarmowy, a zwłaszcza jelito cienkie. W niniejszym artykule przedstawiono przypadek BRBNS u 52-letniej kobiety, u której zmiany skórne rozwijały się przez 2 lata, dotyczyły jedynie skóry górnej części klatki piersiowej i błony śluzowej jamy ustnej. Rozpoznanie potwierdziło typowy obraz histologiczny. Nie stwierdzono natomiast zmian w narządach wewnętrznych.