Szpital na rynku - Tuczapski, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2008)
Rozwój niepublicznego segmentu lecznictwa szpitalnego w ochronie zdrowia będzie sprzyjać tworzeniu nowych miejsc pracy, zwiększy budżet kraju przez podatki, zmniejszy kolejki oczekujących pacjentów. Funkcjonowanie szpitali w obecnej formie organizacyjno-prawnej jakim jest spzoz powoduje ich zadłużanie się, słabą efektywność zarządzenia oraz utrudnia dostęp pacjentów do usług medycznych. Obecna formuła jest też demotywacyjna dla pracy białego personelu. Bezdyskusyjnym argumentem przemawiającym za koniecznością przekształceń w sektorze lecznictwa szpitalnego jest niezadowolenie z obecnego stanu. Jak wskazują doświadczenia menedżerów niepublicznych szpitali, w tym w szczególności niepublicznych szpitali samorządowych, należy znieść bariery utrudniające proces przekształceń szpitali.