Szpitalny bedeker - Staszewski, Rafał (Menedżer Zdrowia, 2008)
W amerykańskim John Hopkins Hospital pacjent jest witany następującymi słowami: …od momentu przyjazdu do naszego szpitala, stajesz się częścią długiej tradycji wyjątkowej opieki medycznej... Jesteśmy zobowiązani do doskonałości. Wiemy, że dobra opieka medyczna, to znacznie więcej niż dobra medycyna. Dlatego dbamy o każdy szczegół Twojego pobytu. To zaledwie fragment z ponad 20-stronicowego przewodnika, który dostaje klient szpitala – pacjent, jego rodzina lub znajomi. Wszystko po to by jak najlepiej przygotować się na pobyt w szpitalu i zapoznać się z wewnętrznymi uregulowaniami. Przewodniki i informatory są w wielu krajach standardem – tak jak instrukcja obsługi dołączana do telewizora czy aparatu do mierzenia ciśnienia. Są nie tylko nieodzowną wizytówką wielu szpitali w Europie i Stanach Zjednoczonych, ale stanowią ważny element komunikacji z pacjentem. Niestety, w polskich szpitalach broszury informacyjne dla pacjentów należą jeszcze do rzadkości.