Badanie noworodka - Gruszfeld, Dariusz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Badanie noworodka wymaga uwzględnienia najczęstszych patologii występujących w tym wieku. Należy pamiętać o możliwości wystąpienia wad wrodzonych, zaburzeń metabolicznych, zespołów genetycznych i problemów związanych z wcześniactwem. Z uwagi na konieczność systematycznego monitorowania rozwoju należy zwrócić szczególną uwagę na ocenę ośrodkowego układu nerwowego.