Obraz kliniczny toksokarozy u dzieci w województwie łódzkim - Niedworok, Małgorzata; Sordyl, Beata; Płaneta-Małecka, Izabela; Borecka, Anna; Gawor, Jakub; Małecka-Panas, Ewa (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Toksokaroza to zakażenie larwą glisty psiej lub kociej, która krąży w ustroju i dociera do różnych narządów i tkanek człowieka, wywołując mało charakterystyczne objawy, zależne od liczby spożytych larw i umiejscowienia się ich w organizmie, czasu trwania zakażenia, stanu układu odpornościowego żywiciela i częstości reinfekcji. Objawy toksokarozy zostały ujęte w ramach dwóch zespołów chorobowych – zespołu larwy trzewnej wędrującej (VLM) i ocznej larwy wędrującej (OLM). Obecnie rozpoznaje się również toksokarozę utajoną, bezobjawową i ośrodkowego układu nerwowego. Celem niniejszej pracy było opisanie przebiegu klinicznego toksokarozy u dzieci w województwie łódzkim. Wśród dzieci z toksokarozą, u jednego dziecka rozpoznano VLM, u 122 dzieci toksokarozę utajoną, a u 55 toksokarozę bezobjawową. Najczęstszym objawem toksokarozy u badanych dzieci były niezlokalizowane bóle brzucha.