Zastosowanie aerozoli w terapii chorób układu oddechowego - Grabicki, Marcin; Batura-Gabryel, Halina (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Terapia aerozolowa jest nowoczesną techniką podawania leków, która ma ugruntowaną pozycję w leczeniu chorób układu oddechowego. Stała się metodą z wyboru, ponieważ droga wziewna umożliwia szybkie i stosunkowo łatwe dostarczenie właściwego leku bezpośrednio do miejsc, w których jego działanie jest wskazane i dzięki temu najskuteczniejsze. Jednocześnie dzięki tej drodze aplikacji możliwe jest zminimalizowanie ogólnoustrojowych działań niepożądanych. Obecnie dostępnych jest wiele grup leków o różnym mechanizmie działania, które mogą być stosowane drogą wziewną zarówno w sytuacjach nagłych, jak i w terapii przewlekłej. Dzięki szybkiemu rozwojowi techniki możliwy stał się również postęp w zakresie konstrukcji i wdrażania nowych, prostszych w obsłudze urządzeń do aerozoloterapii, umożliwiających poprawienie depozycji płucnej stosowanych leków, a tym samym zwiększenie skuteczności ich działania.