Ocena stężenia TNF-α w surowicy dzieci z nieswoistymi zapaleniami jelit - Grzybowska-Chlebowczyk, Urszula; Pająk, Jacek; Woś, Halina; Gabryel, Bożena; Więcek, Sabina; Kajor, Maciej (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
Wprowadzenie: Czynnik martwicy nowotworów a (TNF-α) jest ważnym mediatorem zapalenia odpowiedzialnym za wiele objawów klinicznych w nieswoistych zapaleniach jelit. Cel: Ocena stężenia TNF-α w surowicy dzieci chorych na nieswoiste zapalenie jelit oraz próba wykazania związku jego stężenia z wybranymi objawami klinicznymi i mutacją genu NORD2/CARD15. Materiał i metody: Badaniami objęto 78 dzieci w wieku 4–18 lat (średnia 14 lat), 38 z chorobą Leśniowskiego-Crohna, 40 z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Rozpoznanie choroby ustalono na podstawie kryteriów Porto. Grupę kontrolną stanowiło 23 dzieci w podobnym przedziale wiekowym z zaburzeniami czynnościowymi przewodu pokarmowego. Zawartość TNF-α w surowicy u badanych dzieci oznaczono metodą ELISA przy użyciu zestawu firmy Bender. Wyniki: Stężenie TNF-α w grupie dzieci z chorobą Leśniowskiego-Crohna było znamiennie statystycznie wyższe w porównaniu z dziećmi z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego i grupy kontrolnej (p=0,007). Nie stwierdzono znamiennych statystycznie różnic w stężeniu TNF-α w zależności od stanu odżywienia i aktywności choroby w badanych grupach dzieci. W analizie stężenia TNF-α u wszystkich dzieci z co najmniej jedną mutacją genu NOD2/CARD15 (R702W, G908R, L1007fs) nie wykazano różnic znamiennie statystycznych. Wnioski: Wykazano wyższe stężenie TNF-α u dzieci z chorobą Leśniowskiego-Crohna, nie stwierdzono związku z wy- stępowaniem objawów klinicznych oraz mutacją genu NOD2/CARD15 u badanych dzieci.