Rola sekwencji niekodujących w kancerogenezie czerniaka - Kwinta, Łukasz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Czerniak skóry jest nowotworem o ciągle wzrastającej liczbie zachorowań. Znajduje się na jednym z czołowych miejsc wśród chorób nowotworowych o wzrastającej zapadalności. Dlatego stał się w ostatnim czasie jednym z kluczowych punktów dociekań onkologii doświadczalnej i klinicznej. Duże znaczenie dla zrozumienia patogenezy czerniaka mają wyniki badań dotyczących roli, jaką odgrywają niekodujące sekwencje kwasów nukleinowych. Nie kodują one bezpośrednio sekwencji aminokwasów w białkach, jednak pełnią funkcję regulacyjną praktycznie na każdym etapie ekspresji materiału genetycznego. Zasadnicze klasy tych sekwencji to promotory genów, enhancery (odpowiedzialne za regulację poziomu transkrypcji), sekwencje zlokalizowane w obrębie intronów (związane z procesem splicingu) oraz 5’UTR i 3’UTR (nieulegające translacji rejony mRNA położone po obu stronach sekwencji kodującej). Praca stanowi podsumowanie obecnego stanu wiedzy na temat roli sekwencji niekodujących w kancerogenezie czerniaka.