Próba standaryzacji opieki pielęgniarskiej nad pacjentem po operacji raka jelita grubego - Laska, Edyta (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2008)
Opracowywanie standardów opieki pielęgniarskiej stanowi ważny krok w rozwoju pielęgniarstwa. Standardy są punktem wyjścia do dalszych opracowań i powinny być udoskonalane w miarę rozwoju wiedzy w tym zakresie oraz weryfikowane w oparciu o praktykę. Standard służy do rozpoznawania braków i nieprawidłowości, a poprzez dążenie do jego osiągnięcia zapewnia poprawę jakości działań. Ustala poziom opieki odpowiedni dla danej grupy pacjentów. Zwiększa ponadto obiektywizm oceny aktualnego stanu opieki oraz przyczynia się do podnoszenia poziomu kompetencji zawodowych. Rak jelita grubego jest obecnie najczęstszym nowotworem złośliwym przewodu pokarmowego i drugim co do częstości rakiem zarówno u kobiet, jak i mężczyzn.