TorakochirurgiaOcena aktywacji procesów zapalnych w oparciu o stężenie selektyn we krwi u chorych po resekcji miąższu płuca z powodu niedrobnokomórkowego raka - Świniarska, Joanna; Kowalewski, Janusz; Żekanowska, Ewa (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Wstęp: Odpowiedź zapalna jest istotnym czynnikiem procesów nowotworowych. Dotychczas nie udało się jednoznacznie określić wpływu resekcji anatomicznej miąższu płuca na stężenie selektyn, które bezpośrednio uczestniczą w procesach zapalnych, zaś pośrednio biorą udział w nadmiernej aktywacji krzepnięcia krwi i procesie progresji nowotworowej. Cel: Ocena wpływu leczenia operacyjnego z powodu niedrobnokomórkowego raka na ekspresję selektyn. W szczególności uwzględniono stadium zaawansowania i typ histopatologiczny nowotworu oraz czas trwania zabiegu operacyjnego. Materiał i metody: Badaną grupę stanowiło 21 chorych, u których wykonano resekcję anatomiczną miąższu płuca (17 lobektomii, 4 pneumonektomie) oraz usunięto węzły chłonne śródpiersia. Profilaktyka przeciwzakrzepowa obejmowała metody fizyczne i podskórne iniekcje heparyny drobnocząsteczkowej. Grupę kontrolną stanowiło 39 zdrowych ochotników w zbliżonym przedziale wieku i udziale płci w stosunku do grupy badanej. Materiał do badań stanowiła krew żylna. Do przeprowadzenia pomiarów stężeń selektyn P, L, E wykorzystano test human sP-selectin, sL-selectin, sE-selectin Instant ELISA firmy Bender MedSystem Diagnostics GmbH. Analizę statystyczną przeprowadzono w oparciu o test U Manna-Whitneya oraz Friedmana. Wyniki: W grupie badanej przed operacją i w grupie kontrolnej poziomy wszystkich selektyn były podobne. Nie odnotowano istotnych różnic w stężeniach selektyn w zależności od typu histologicznego nowotworu, stopnia jego zaawansowania i czasu trwania operacji. Stwierdzono statystycznie znamienne obniżenie stężenia selektyny L w 1. dobie oraz selektyny E w 7. dobie po operacji. Wnioski: U chorych na NDRP w I i II stopniu zaawansowania nie dochodzi do nasilenia procesów zapalnych. Pomimo rozległego zabiegu operacyjnego profilaktyka przeciwzakrzepowa ogranicza nasiloną reakcję zapalną, w której uczestniczą selektyny.