TorakochirurgiaMięśniak gładkokomórkowy przełyku - Włodarczyk, Janusz; Olechnowicz, Henryk; Kocoń, Piotr (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Wstęp: Mięśniaki gładkokomórkowe przełyku stanowią najczęściej występujące łagodne guzy zlokalizowane w przełyku. Wykrywa się je zazwyczaj przypadkowo w trakcie endoskopii górnego odcinka przewodu pokarmowego. Wyjątkowo mogą one ulegać złośliwej transformacji. Cel: Analizie poddano 18 chorych, u których oceniono powikłania po operacji wyłuszczenia mięśniaka przełyku oraz dokonano oceny bezpieczeństwa i skuteczności zastosowanego leczenia. Materiał i metody: Chorych zakwalifikowanych do zabiegu operacyjnego operowano z dostępu przez torakotomię prawostronną. Wszystkich chorych intubowano rurką dwudrożną i operowano przy wyłączonym płucu po stronie prawej. Nie u wszystkich chorych uzyskiwano przedooperacyjną weryfikację mikroskopową. W trakcie zabiegu operacyjnego wprowadzano endoskop do przełyku, który ułatwiał lokalizację zwłaszcza małych zmian oraz dawał możliwość potwierdzenia szczelności ściany przełyku po wyłuszczeniu mięśniaka i zszyciu jej części mięśniowej. Wyniki: Analizie poddano 18 chorych, których leczono na oddziale w latach 1990–2006. U chorych po zabiegu operacyjnym nie stwierdzono powikłań o charakterze nieszczelności ściany przełyku, zapalenia śródpiersia ani też zgonu pooperacyjnego. W żadnym przypadku nie wykonano resekcji przełyku. W odległej obserwacji nie stwierdzono nawrotu choroby lub procesu złośliwego w przełyku. Średni czas pobytu na oddziale wyniósł 8 dni. Wnioski: Wycięcie mięśniaka przełyku stanowi bezpieczną procedurę. Wybór techniki operacyjnej powinien być uzależniony od doświadczenia ośrodka chirurgicznego.