Badania kliniczne i doświadczalne w chorobach serca, płuc i naczyńWdrożenie modelu doświadczalnego heterotopowego przeszczepu serca u szczura w Pracowni Doświadczalnej Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu - Śliwka, Joanna; Dołoszyńska, Anna; Sokal, Adam; Kocher, Alfred; Tyrpień, Mirosław; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Wstęp: Transplantacja serca jest uznawaną metodą postępowania w krańcowym stadium kardiomiopatii o różnej etiologii, niewydolności oraz nieoperacyjnych wad wrodzonych serca. Zastosowanie eksperymentalnego modelu zwierzęcego umożliwia poznanie mechanizmów oraz przebiegu tego zjawiska, a przede wszystkim wprowadzanie nowych metod farmakologicznego hamowania zarówno ostrego, jak i przewlekłego procesu odrzucania. Materiał i metody: Heterotopowy przeszczep serca (n=80) wykonywano u szczurów wsobnych rasy Wistar. Zabiegi wykonywano pod mikroskopem operacyjnym Wild M691 (Leica). Zwierzęta znieczulano przy użyciu Vetbutalu dootrzewnowo. Dawcom na 30 min przed zabiegiem operacyjnym dożylnie podano 1 ml heparyny. Do zatrzymania serca w rozkurczu użyto 30 ml zimnej, wysokopotasowej kardioplegii podanej do aorty zstępującej. Serce było przeszczepiane do jamy brzusznej biorcy. Po odpreparowaniu u biorcy aorty brzusznej oraz żyły głównej dolnej wykonano zespolenia naczyniowe szwem ciągłym: aorta dawcy koniec do boku aorty biorcy poniżej odejścia tętnic nerkowych, tętnica płucna dawcy koniec do boku żyły głównej dolnej biorcy. Całkowity czas niedokrwienia serca nie przekroczył 40 min. Zwierzęta nie otrzymywały leków immunosupresyjnych. Czynność przeszczepionych serc oceniano palpacyjnie oraz ultrasonograficznie. Średni czas obserwacji wynosił 20 tygodni (liczba dni±SD). Dokonano oceny histopatologicznej, oceniając proces waskulopatii, atrofii mięśnia sercowego, nacieków limfocytarnych oraz migrację komórek biorcy. Wnioski: Odpowiednio przygotowany protokół badawczy umożliwia wykorzystanie eksperymentalnego modelu przeszczepu serca u szczurów, np. do wprowadzania nowych leków immunosupresyjnych czy oceny skuteczności różnych rodzajów kardioprotekcji.