Perfuzja i krążenie pozaustrojoweECMO jako metoda ratowania nie tylko noworodków, ale i dorosłych z niewydolnością krążenia i/lub oddychania - Borowicz, Marcin; Urbańska, Ewa; Przybylski, Roman; Wojarski, Jacek; Grzybowski, Adam; Szary, Tomasz; Włoczka, Grzegorz; Skalski, Janusz H.; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Membranowe natlenianie pozaustrojowe (ECMO) jest podstawową metodą ratowania chorych ze skrajną niewydolnością układu krążenia i oddychania. Autorzy przedstawiają dwa najczęściej spotykane scenariusze zastosowania ECMO oraz opisują własne doświadczenia w kwalifikacji, przygotowaniu i prowadzeniu terapii.