Praktyczny sprawdzian Jednorodnych Grup Pacjentów (Menedżer Zdrowia, 2008)
Wyniki pilotażu nowego systemu rozliczeń wśród 42 szpitali, reprezentujących wszystkie typy szpitali (jednorpofilowe, kliniczne itd.). Na podstawie dostępnych, wstępnych wyników analiz można prognozować wynik finansowy szpitali po wprowadzeniu JGP na poziomie powyżej 12 proc. wzrostu wynikającego z wyceny poszczególnych grup oraz rozliczania dodatkowych osobodni.