Siedem mitów głównych o Jednorodnych Grupach Pacjentów - Grabowski, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2008)
Jeden z nich, to że szpitale stracą na wprowadzeniu tego systemu. Kolejny to, że obniży się jakość leczenia. Autor wymienia ich siedem i wyjaśnia, dlaczego to mity, a nie fakty.