Nowa uniwersalna definicja zawału serca - Grabowski, Marcin (Kardiologia na co Dzień, 2008)
W październiku 2007 r. opublikowano nową uniwersalną definicję zawału serca. Biorąc pod uwagę praktykę kliniczną, dane epidemiologiczne oraz badania kliniczne, dotychczasowa definicja zawału mięśnia serca wymagała zmian i uzupełnienia. W generalnym ujęciu definicja zawału serca nie uległa zmianie, pojawiły się natomiast nowe metody umożliwiające postawienie takiej diagnozy oraz klasyfikacja kliniczna.