Alternatywne do histerektomii metody leczenia obfitych krwawień macicznych - Zimmer, Mariusz; Rosner-Tenerowicz, Anna; Wiatrowski, Artur; Sysło, Piotr (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
Obfite krwawienia maciczne występują u 10–70% kobiet w wieku reprodukcyjnym. W części przypadków są to czynnościowe krwawienia maciczne, tzw. DUB – dysfunctional uterine bleeding , które można zdiagnozować po wykluczeniu organicznych przyczyn prowadzących do nieprawidłowych krwawień macicznych – AUB – abnormal uterine bleeding . Najczęstszą przyczynę obfitych krwawień w grupie AUB stanowią mięśniaki, ale także adenomioza, polipy endometrialne, przerost endometrium. Istnieje wiele metod leczenia obfitych krwawień macicznych. Około połowy pacjentek cierpiących z powodu nadmiernych krwawień nie udaje się wyleczyć za pomocą środków farmakologicznych stosowanych doustnie czy w postaci iniekcji z powodu ich nieskuteczności czy też nietolerancji. Powinno się u nich rozważyć założenie wkładki wewnątrzmacicznej uwalniającej progestagen. Taki sposób leczenia stanowi nową, skuteczną alternatywę w stosunku do ostatecznego rozwiązania, jakim jest leczenie operacyjne – wycięcie macicy.