Rak gruczołowy szyjki macicy – rola profilaktyki pierwotnej - Paszkowski, Tomasz; Radomański, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
W odróżnieniu od raka płaskonabłonkowego szyjki macicy, częstość występowania raka gruczołowego wzrasta, szczególnie u młodych kobiet. Skuteczność rutynowo stosowanych metod przesiewowych w wykrywaniu zmian prekursorowych jest w przypadku adenocarcinoma zdecydowanie gorsza aniżeli w przypadku zmian płaskonabłonkowych. Infekcja onkogennymi typami wirusa brodawczaka ludzkiego (HPV) jest najważniejszym czynnikiem ryzyka wystąpienia raka gruczołowego szyjki macicy. Trzy najczęstsze typy HPV (16, 18 i 45) występują łącznie w 93% przypadków adenocarcinoma cervicis Utemi . Szacowana wartość protekcyjna szczepień przeciwko HPV w stosunku do zachorowalności na gruczołowego raka szyjki macicy jest bardzo wysoka i przekracza o ok. 20% analogiczną wartość dotyczącą raka płaskonabłonkowego. Zastosowanie szczepień przeciwko zakażeniom HPV u dziewcząt, przed zaistnieniem ich narażenia na wirusa, ma szansę zapobiec znacznej liczbie przypadków zachorowań na raka gruczołowego szyjki macicy.