ARTYKUŁ ORYGINALNYPrzezskórne zamykanie ubytków międzyprzedsionkowych i przetrwałych otworów owalnych zapinką Amplatza w znieczuleniu miejscowym – doświadczenia pojedynczego ośrodka - Rzezak, Jarosław; Sypuła, Sławomir; Pawłowski, Tomasz; Gołębiewski, Sławomir; Kwiatkowski, Piotr; Śliwiński, Zbigniew; Kulawik, Tomasz; Vassilev, Dobrin; Gil, Robert J. (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2008)
Wstęp: Przezskórna korekcja ubytku w przegrodzie międzyprzedsionkowej (ang. atrial septal defect – ASD) i przetrwałego otworu owalnego (ang. patent foramen ovale – PFO) jest od ponad 30 lat sprawdzoną metodą leczenia. Dostępne od 11 lat zapinki Amplatza (Amplatzer Septal Occluder, ASO, AGA Medical) są jednymi z kilku dostępnych urządzeń do korekcji tych wad. Cel: Wykazanie skuteczności i bezpieczeństwa zabiegów przezskórnego zamykania ASD i PFO w znieczuleniu miejscowym. Metodyka: Badaniem objęto 73 osoby w wieku 50±15 lat, które od czerwca 2004 do lipca 2007 r. zostały poddane zabiegowi zamknięcia ASD lub PFO w znieczuleniu miejscowym. Wskazaniem do zamknięcia ASD była obecność ubytku z przeciekiem lewo-prawym (Qp/Qs >1,5), jeśli badanie echokardiograficzne przezprzełykowe (TEE) potwierdziło, że warunki techniczne pozwalają na zamknięcie ubytku. Wskazaniem do zamknięcia PFO było przebycie kryptogennego udaru lub przemijającego niedokrwienia mózgu i dodatnia próba Valsalvy lub współistnienie tętniaka przegrody międzyprzedsionkowej (ang. atrial septal aneurysm – ASA). Procedurę przeprowadzano pod kontrolą fluoroskopii i sondy TEE zakładanej w trakcie zabiegu po rozłożeniu zapinki Amplatza w przegrodzie międzyprzedsionkowej. Wyniki: Korekcję wady przeprowadzono w całej grupie chorych (100%). Usunięcie przecieku uzyskano u 52 (71,2%) chorych, a w obserwacji 9-miesięcznej – u 69 (94,4%) chorych. Redukcję nadciśnienia płucnego >10 mm Hg uzyskano u wszystkich chorych z nadciśnieniem płucnym. U 2 (2,7%) chorych wskutek niewłaściwego doboru zapinek doszło do ich migracji do tętnicy płucnej i lewej komory (LV), skąd je usunięto drogą przezskórną i wykonano ponowny zabieg po skorygowaniu rozmiaru zapinki. W 2 przypadkach obserwowano krwiaki okolicy wkłucia niewymagające przetaczania krwi. Średni czas hospitalizacji wyniósł 3 dni. Wnioski: Zamknięcie ASD lub PFO w znieczuleniu miejscowym jest bezpieczne. Pozwala na skrócenie czasu zabiegu oraz zmniejszenie jego kosztów.