OPISY PRZYPADKÓWZiarniniak akwariowy – postać sporotrichoidalna w wyniku ugryzienia przez hodowlaną rybę akwariową - Kijowski, Robert; Wróblewska, Joanna; Kaszuba, Aleksandra (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008)
Ziarniniak akwariowy (ang. fish tank granuloma, swimming pool granuloma) jest infekcją wywoływaną przez atypowy prątek Mycobacterium marinum (M. marinum), który dostaje się do organizmu przez uszkodzoną skórę, głównie w warunkach ekspozycji rekreacyjnej lub zawodowej na zakażoną wodę w zamkniętych zbiornikach. Zmiany ziarniniakowe powstałe w wyniku ugryzienia hodowcy przez rybę akwariową – jak w opisanym przypadku – zdarzają się rzadziej. Również przedstawiona postać sporotrichoidalna infekcji M. marinum nie należy do częstych (nie była jeszcze opisywana w piśmiennictwie polskim), występuje w ok. 20% przypadków i może stanowić stosunkowo duży problem diagnostyczny, szczególnie we wstępnej fazie infekcji i niezbyt dokładnie zebranym wywiadzie. W pracy przedstawiono możliwości diagnostyczne ziarniniaka oraz wynik zastosowanego leczenia skojarzonego.