OPISY PRZYPADKÓWHidradenitis suppurativa – możliwości terapeutyczne – opis przypadku - Szulczyńska-Gabor, Joanna; Fuksiewicz, Wiesława; Emerele, Atena; Głośnicka, Marzena; Bowszyc-Dmochowska, Monika; Żaba, Ryszard (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008)
Hidradenitis suppurativa (HS) jest ciężkim schorzeniem dermatologicznym o nieznanej etiologii i często przewlekłym, wieloletnim przebiegu, w którym zmiany skórne o charakterze guzków i guzów zapalnych ustępują nierzadko z pozostawieniem bliznowacenia. Mimo stosunkowo częstego występowania HS stwarza nadal duże trudności terapeutyczne. W pracy przedstawiono 47-letniego mężczyznę, u którego obserwowano szybką progresję choroby, ciężki jej przebieg oraz oporność na leczenie. Zwrócono także szczególną uwagę na nowe możliwości terapeutyczne. Ostatnio duże nadzieje wiąże się z zastosowaniem leków biologicznych.