Terapia zastępcza komórkami β trzustki w leczeniu cukrzycy typu 1 – osiągnięcia i przyszłe kierunki poszukiwań - Żełobowska, Katarzyna; Gumprecht, Janusz; Grzeszczak, Władysław (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Jedyną metodą leczniczą pozwalającą przywrócić fizjologiczne wydzielanie endogennej insuliny u chorych na cukrzycę typu 1 jest obecnie terapia zastępcza komórkami β trzustki – zarówno przeszczepienie trzustki, jak i wysp trzustkowych. Obie metody, oprócz niepodważalnych korzyści, obarczone są również występowaniem powikłań, których wyeliminowanie wymaga dalszych badań, a wobec coraz częściej przeprowadzanych transplantacji istotnym problemem może stać się wkrótce niewystarczająca liczba dawców narządów. Przyszłość leczenia chorych na cukrzycę zależy m.in. od postępu, jaki dokona się w rozwoju nowych metod terapii immunosupresyjnej i/lub immunomodulującej, a także w pozyskiwaniu alternatywnych źródeł wysp trzustkowych i strategii ich transplantacji.