Prognostyczne znaczenie polimorfizmów genów białek rodziny Bcl-2 u chorych na przewlekłą białaczkę limfocytową - Joks, Monika; Lewandowski, Krzysztof (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Przewlekła białaczka limfocytowa B-komórkowa (ang. B-cell chronic lymphocytic leukaemia – B-CLL) jest najczęściej spotykaną białaczką na półkuli zachodniej. Jest chorobą nieuleczalną, charakteryzującą się ekspansją monoklonalnych limfocytów B o błonowej ekspresji CD 19, CD22, CD79b, CD23, CD5, CD20 low, CD5, k/l (+) low. Komórki białaczki są obecne we krwi, szpiku i narządach limfatycznych. Przebieg kliniczny B-CLL cechuje się dużą indywidualną zmiennością w zakresie nasilenia szybkości progresji objawów chorobowych, a także przeżycia całkowitego. Zaburzenia procesu apoptozy i cyklu komórkowego odgrywają istotną rolę w patogenezie B-CLL. W pracy przedstawiono aktualne poglądy dotyczące kontroli procesu apoptozy w komórkach B-CLL przez białka rodziny Bcl-2. Szczególną uwagę poświęcono polimorfizmom genów BCL-2, BAX, MCL-1 jako potencjalnym nowym czynnikom rokowniczym u chorych na B-CLL.