Rytuksymab w hematologii i onkologii w perspektywie 10 lat doświadczeń - Wache, Anna; Gil, Lidia; Komarnicki, Mieczysław (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Rytuksymab, chimeryczne przeciwciało monoklonalne anty-CD20 stosowane w monoterapii lub terapii skojarzonej z chemioterapią, znacząco wpływa na wyniki leczenia chłoniaków złośliwych B-komórkowych. Wpływ rytuksymabu na układ immunologiczny wykorzystywany jest także w terapii chorób nienowotworowych. Na podstawie 10-letniego doświadczenia w stosowaniu rytuksymabu przedstawiono charakterystykę leku oraz wskazania rejestracyjne i pozarejestracyjne do jego stosowania w onkologii i hematologii. Omówiono także zagadnienia związane z mechanizmem działania rytuksymabu i przyczynami oporności na ten lek.