Współwystępowanie guza neuroendokrynnego odbytnicy i gruźlicy płuc – trudności diagnostyczne - Kula, Zbigniew; Kowalewski, Janusz; Szefer, Jarosław (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
W pracy opisano przypadek 48-letniej chorej, u której endoskopowo usunięto polipa odbytnicy o utkaniu wysokodojrzałego raka neuroendokrynnego i gruczolaka cewkowego z dysplazją małego stopnia. W radiogramie i tomografii komputerowej klatki piersiowej stwierdzono cień okrągły płuca prawego. W połączonym badaniu pozytonowej tomografii emisyjnej i tomografii komputerowej (ang. positron emission tomography/computed tomography – PET/CT) stwierdzono dwa ogniska wzmożonego metabolizmu glukozy w płucu prawym. W scyntygrafii receptorów somatostatynowych (ang. somatostatin receptor scintigraphy – SRS) stwierdzono ogniskowy wychwyt znacznika w płucu prawym. Chora była leczona operacyjnie. W badaniu histopatologicznym materiału pooperacyjnego stwierdzono gruźlicę guzkowo-serowaciejącą z włóknieniem. Przedstawiony przypadek opisuje bardzo rzadkie współwystępowanie rakowiaka odbytnicy i gruźlicy płuca. Autorzy zwracają uwagę, że w tych przypadkach SRS i PET/CT może dawać wyniki fałszywie dodatnie co utrudnia diagnostykę różnicową, ustalenie klinicznego stopnia zaawansowania nowotworu oraz wybór właściwego leczenia.