Nawrotowy rak głowy i szyi – możliwości leczenia ratującego - Łukaszczyk-Wideł, Beata; Wideł, Maciej; Składowski, Krzysztof (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Pomimo postępu w leczeniu onkologicznym nowotworów regionu głowy i szyi nawrót miejscowy i/lub węzłowy choroby jest najczęstszą przyczyną niepowodzenia tego leczenia. Praca jest przeglądem dostępnych danych literaturowych dotyczących możliwości leczenia ratującego. W pracy opisano trzy zasadnicze metody leczenia – chirurgię ze szczególnym uwzględnieniem jej zastosowania w obszarze jamy ustnej, gardła i krtani, powtórną radioterapię i chemioterapię paliatywną oraz skojarzenie tych metod. Ograniczeniem leczenia ratującego jest wysokie ryzyko powikłań, jednak wykorzystanie nowych osiągnięć w zakresie poszczególnych metod pozwala na obniżenie odsetka powikłań, a zatem poprawia wskaźnik terapeutyczny. Chirurgia rekonstrukcyjna z wykorzystaniem zespoleń mikronaczyniowych, nowoczesne techniki radioterapii – IMRT, radiochirurgia oraz terapia celowana – stwarzają szansę dla wyselekcjonowanych grup chorych z nawrotowym rakiem regionu głowy i szyi.