Chłoniak z komórek T – opis przypadku - Weiss-Rostkowska, Wioletta; Biedka, Marta; Placek, Waldemar; Makarewicz, Roman; Klimowicz, Adam; Ziółkowska, Ewa (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Chłoniaki skóry z komórek T należą do najczęściej spotykanych skórnych rozrostów limforetikulowych. Chłoniaki nieziarnicze stanowią ok. 4,5% nowotworów, a rozrosty nowotworowe limfocytów T stanowią 12–15% chłoniaków nieziarniczych. W pracy przedstawiono przypadek chłoniaka u 24-letniego mężczyzny, który został skierowany z Wojewódzkiego Szpitala Obserwacyjno-Zakaźnego do Kliniki Dermatologii w Bydgoszczy. W wywiadzie stwierdzono u pacjenta obecność objawów ogólnych: spadek masy ciała o 12 kg w ciągu roku oraz stany gorączkowe. Po raz pierwszy zmiany skórne pojawiły się 4 mies. przed hospitalizacją i od początku towarzyszył im silny świąd skóry. Na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych i badania histopatologicznego ustalono wstępne rozpoznanie chłoniaka. Pacjenta skierowano do Centrum Onkologii, gdzie po wykonaniu dodatkowych badań diagnostycznych i ocenieniu stopnia zaawansowania choroby został zakwalifikowany do leczenia wg schematu CHOP.